Azi o sa fiu scurt si la obiect. Incepe Cupa Mondiala de Fotbal din Brazilia. Am gasit pe TheNextWeb.com un mod foarte inteligent de a adauga programul meciurilor in calendarul Google, pe care majoritatea il avem pe calculatoare si telefoane.
Imi place ca meciurile sunt afisate cu ora de incepere a Romaniei. Englezului i le afiseaza la ora Angliei, iar cubanezului la Local Time-ul Cubei.
Cum se face?
1. Intri in contul de Gmail (mail-ul propriu-zis).
2. Te duci pe patratelul din dreapta sus si il deschizi. Apoi click pe Calendar.
3. Mergi apoi pe coloana din stanga si deschizi Other Calendars. (vezi pasii in galeria foto)
4. Click apoi pe Add by URL. Si vei adauga acest link :
https://www.google.com/calendar/feeds/vdmtdcektajkqjk51vvda4ni4k%40group.calendar.google.com/public/basic
5. Calendarul contine acum si meciurile. :)
[wpsgallery]
Bafta!
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Asculti ABBA, Lykke Li sau Avicii? Normal, ca doar ce-i frumos si tie iti place. Haine? H&M cumva? O camasuta, un pantalonas sau o pereche de sosete colorate? Pun pariu ca exact in momentul asta ai macar o piesa de la Hennes and Mauritz (H&M) pe tine. Bucataria? Jumatate din blide sunt de la IKEA. Normal! Lucruri ieftinute, dar de calitate. Te tin o viata, daca nu traiesti mult, vorba aia. :P
Vrei, nu vrei, Suedia ti-a cam invadat intimitatea fara sa stii. Sa mai zic de Volvo, SAAB, Oriflame, Ericsson (telefoanele), ciocolata Marabou? Pana si Dr. Alban era suedez. Ca sa nu mai zic de Rednex, aia de ii dadeau cu Joe cel cu ochii de bumbac (click pe link ca sa asculti). Si la toate merge o vodca Absolut.
Daca nu ajungi macar o data in viata in Suedia, prietene, iti spun ca ai trait degeaba. Dupa ce o sa ajungi prima oara, vei vrea si a doua, si a treia ... si tot asa.
Imi aduc aminte ca se intampla prin 1992 - Campionatul European de Fotbal din Suedia. Eram la Brasov, la varu-miu, cu un an mai mare decat mine. Jocul copilariei noastre era fotbalul acela cu "nasturi". Tin minte si acum ca ai mei erau albi (Dinamo), iar ai lui galbeni (FC Brasov). Toata ziua ii spalam, ii lustruiam, ba chiar ii mai si pierdeam, iar seara era meciul cel mare. Cel care "lua 2 din 3" avea drept de "viata si de moarte asupra celuilalt". In general ma batea. :P Si daca tot eram cuprinsi de febra campionatului, hai sa dam drumul si la TV. De fapt, cred ca ne uitam mai mult ca sa vedem doua echipe care joaca in alb, respectiv galben, ca sa ne adaptam evenimentului. Si uite asa am auzit de Suedia (in galben). Mai e un aspect. Nicu, varul meu era un "monument de smecherie". Mereu ma uitam admirativ la felul in care se descurca (spre exemplu, cred ca a fost printre primii 100 de oameni care aveau card bancar in Brasov, la numai 14 ani). Si daca el a ales Suedia, inseamna ca e ceva cool la mijloc. Si atunci mi-am promis ca in momentul in care voi avea "banii mei", prima tara in care voi pleca va fi Suedia. Avea sa fie a doua, dupa Austria.
Si uite asa, din 2006, merg an de an in nord. Asa ca sa mai vina si nordul la mine.
In Parcul Herastrau se tine in acest week-end (de fapt a si inceput), evenimentul Suedia Creativa. O sa avem prilejul sa vedem ce inseamna inovatie, dezvoltare durabila, cultura, design, moda, muzica, filme.
Am vorbit cu organizatorii, baieti si fete de mare isprava de la Asociatia Green Revolution, si mi-au dat "meniul" festivalului, pentru voi:
Ateliere de pictura a calutului Dalahäst – cea mai cunoscuta jucarie suedeza. Se sculpteaza in lemn, se slefuieste, se vopseste si costa mult in Suedia. Dar se zice ca aduce noroc.
Relaxare si cafea buna – zona de relaxare si muzica de calitate
Frumusete si stil de viata - atmosfera relaxata, cu activitati de evaluare corporala, cursuri si sesiuni de machiaj si nutritie
Ateliere de reciclare creativa - Suedia este cea mai nepoluata tara din Europa, iar atelierele te invata cum sa nu arunci totul la "gramada"
Sport si miscare – doar cei de la World Class sunt tot suedezi, nu?
Jocurile copilariei - probabil ca nu au si fotbal cu nasturi, dar ne adaptam :)
Si peste toate, vine concertul Kim Cesarion. Bestial! De cand il pandesc ...
Asa ca ne vedem prin parc sa ... suedim. Iar peste o luna pariez ca dati si o fuga pana in Suedia.
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Inainte de a porni la drum, tin musai sa fac o precizare. "Regulile" pe care le vei citi mai jos, fac parte din "modelul" propriu de management al deplasarilor pe care le fac pe parcursul unui an. Nu spun nici ca e cel mai bun, nici ca asa trebuie sa procedeze toata lumea. Este doar o sursa de inspiratie. :)
Cred ca v-am mai spus ca, la un moment dat, stand de vorba cu un danez in trenul care ne ducea de la aeroport catre centrul Copenhagai, acesta mi-a spus ca intotdeauna "trebuie sa calatoresti contra curentului". Eram mic. Nu prea stiam eu ce inseamna asta. Iar la cele 2 plecari pe care le aveam in strainatate in fiecare an, nu cred ca era o regula prea pretioasa, una de care sa tin cont.
Sa calatoresti contra multimii (curentului) inseamna sa nu te duci in luna august in Italia, cand toata lumea e in concediu. Sa mergi in octombrie, cand e mai liber. Sa mergi in Scandinavia vara, pentru ca iarna iti va ingheta sufletul daca mergi.
Asadar:
In luna ianuarie petrec o saptamana intr-o tara mediteraneana. Musai la mare, ca sa fie clima mai blanda. Nu e aglomerat, sunt 14-15 grade, iar preturile la cazare sunt mai mult decat acceptabile. Este momentul in care poti vedea destinatii "scumpe" pe timp de vara (ex. Monte Carlo). Poti merge linistit la Barcelona, Andaluzia (sudul Spaniei), Sicilia, sudul Italiei, Cipru, Malta, Coasta de Azur, litoralul turcesc si o buna parte a Greciei.
In ianuarie si februarie e timpul pentru mers in Asia si alte destinatii exotice. Ce rost are sa mergi in Dominicana, spre exemplu, vara, cand ai si in Europa o sumedenie de plaje superbe, la o ora, doua, de zburat cu avionul. Macar iarna, ai mari sanse sa scapi si numai pentru o saptamana de frigul si viscolul de la noi.
Nu merge la ski in Austria inainte de 9-10 ianuarie! Statiunile sunt full, iar preturile sunt inca ridicate. Dupa ce trece "valul" de turisti - pentru ca incepe lumea serviciul, iar copiii scoala - preturile scad si la jumatate.
De la jumatatea lunii ianuarie se merge la shopping pentru ca incep reducerile. Cel mai bine ar fi sa ajungi in orasele europene undeva in jur de 20-25 ianuarie. Daca ajungi imediat dupa 7-8 ianuarie (cand incep reducerile aproape peste tot), vei prinde promotiile la inceput (primul val). Daca vei ajunge cand ti-am spus eu, reducerile vor fi "in plin". Mai tarziu, este posibil sa gasesti si -70% reduceri, dar si putina marfa (numai haine XXL si XS).
Din martie incepe sezonul city-breakurilor. Pana atunci este frig in mai toata Europa. Incearca sa le "ataci" de la sud la nord. Spre exemplu, la Milano, este racoare la inceput de martie. La Roma e numai bine.
Pana in Paste, biletele de avion pe cursele low-cost sunt destul de ieftine, pentru ca nu e cerere mare (extrasezon). Apoi, in preajma Pastelui, acestea se scumpesc. E si normal. Vin romanii din strainatate, apoi pleaca inapoi. La o saptamana, zece zile, dupa Paste (depinde si de data in care pica Pastele), preturile se micsoreaza iar, dar nu mai ajung la nivelul anterior sarbatorii. Este o perioada in care se mai poate calatori decent (din punct de vedere al tarifelor), dar, incet-incet, vine "sezonul de vara" (preturi estivale).
O "fereastra" cu preturi reduse mai e la mijloc de iunie, atunci cand lumea nu calatoreste asa de mult, pentru ca asteapta vacanta de vara - iulie, august.
Vara, mergi in locurile "reci" ale lumii - Scandinavia, Elvetia, Islanda, Canada, eventual Rusia, tarile baltice. Daca nu mergi acum, nu are rost sa incerci sa o faci in noiembrie sau decembrie. Este frig, iar ziua este foarte mica. Vara e invers.
Patreaza mereu "destinatii de rezerva" pentru sezonul rece. La Roma sau la Istanbul poti merge in orice perioada a anului (cu mici exceptii). Asa ca mai bine te duci vara la Geneva, spre exemplu, si lasi Roma pentru februarie cand e frig si la noi si in Elvetia.
Atentie la migratia "capsunarilor"! De pe la finalul lui iulie si pana la jumatatea lunii septembrie, biletele de avion spre Italia 9in special) sunt foarte scumpe. Cauza, una simpla: romanii care traiesc in Italia revin in tara la rude si prieteni. La inceput de septembrie se reintorc. August este luna de concedii in toata Italia. De asemenea, preturile cresc excesiv in preajma sarbatorilor de iarna si de Paste.
Nu te gandi sa mergi in emisfera sudica vara. Cand e sezon estival la noi (in Europa), in Argentina, Australia si Africa de Sud e iarna. Si invers.
La plaja: incerca o prima repriza la final de mai si inceput de iunie. Mai ales pe Grecia vei gasi niste oferte traznet. Din nou, in luna septembrie. In Antalya (Turcia) poti merge chiar si la inceput de octombrie.
Fii atent cand operatorii low-cost introduc rute noi. De rutele noi, oamenii afla destul de greu. Wizz Air a introdus saptamana trecuta zboruri spre Malmo, Doncaster sau Malta. Cine era pe faza isi lua bilete si la 129 RON.
Cele mai ieftine bilete de avion sunt in luna noiembrie, cand cererea este mica.
Nu pleca de sarbatori in afara tarii cu avionul, daca ai un buget limitat. Asteapta 10 ianuarie. Scad preturile si prinzi si reduceri.
Sfaturi ar mai fi, dar astea mi-au trecut prin cap acum, din scurt. Daca ai ceva de adaugat, nu ezita sa o faci in rubrica de comentarii de mai jos. Merci!
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Pentru amatorii de destinatii "mai altfel", am azi un mic plan de bataie pentru Moscova. Excursia se cladeste pe scheletul tarifului de 142 de euro oferit de TAROM pentru un zbor Bucuresti-Moscova. Stai 3 nopti la destinatie. Pleci pe 6 iulie, intr-o duminica, si te intorci pe 9 iulie, miercuri seara.
Acum, la capitolul cazare, fiecare cum se descurca. Poti alege varianta "4 stele, inspre periferie" - exemplu Hotel Izmailovo Alpha Hotel. Un hotel corect, la vreo 50 de metri de statia de metrou Partizanskaya, pe linia albastra (mare lucru la cum se circula la suprafata in Moscova), nota 8 pe Booking.com. Cica ajungi in centru in 15 minute. Pret pentru o camera dubla, 3 nopti - 183 euro.
Vrei mai in centru? Arbat House, 3 stele - 292 euro (camera dubla)
In general, in zona centrala, trebuie sa te asteoti sa platesti aproximativ 150 euro/noapte/DBL.
Deci, daca luam prima varianta, ajungem la un total pentru 2 persoane de:
142*2*(avion)+183 (cazare) = 467 euro, adica 234 euro de persoana
Umiditate ridicata dinspre Marea Mediterana si un aer usor mai rece dinspre nord-vestul si nordul Europei, s-au intalnit in zona geografica a Romaniei, in ultimele zile, timp in care regimul termic a devenit unul mai de toamna, cel putin in jumatatea de sud a tarii, unde si aspectul vremii, cu cer mai mult noros si ploi, a fost asemanator cu al aceluiasi anotimp.
In jumatatea de sud, joi, va continua sa ploua; la noapte, ploile se mai restrang, ca arie, din Banat, Oltenia, vestul Munteniei, in schimb in Baragan, dar mai ales in Dobrogea si indeosebi in judetul Constanta, cantitatile de apa ar putea ajunge la 100l/mp, asociate cu rafale puternice de vant. In zona, ploile vor ramane destul de insemnate cantitativ si vineri, timp in care, averse si descarcari electrice vor mai fi prezente, mai ales dupa amiaza, si in Transilvania, Maramures, nordul Moldovei si la munte. O vremea mai instabila, cu astfel de manifestari, va fi sambata - in nord, centru si est, duminica - in principal, la deal si la munte, insa dupa aceea ploile revin, pe arii extinse, in regiunile din jumatatea de nord.
Valorile de temperatura cresc usor vineri, scad din nou sambata, cresc iarasi duminica, iar in sud si in est si luni. Maximele nu vor ajunge la 30 de grade, sau mai mult, numai ca, in conditii de umiditate ridicata, dupa atatea ploi, cu siguranta, senzatia, in multe zone din tara, va fi de foarte cald.
Text : Romica Jurca - meteorolog ANM
Incet, incet, vorbitul la telefon cand te afli in strainatate, nu mai e un lux pentru multi dintre romani. De la 1 iulie 2014, tarifele pentru servicii roaming vor scadea in Uniunea Europeana cu 20-55%.
Tarifele anuntate de ANCOM sunt preturi maximale (peste ele nu are voie sa treaca niciun operator; mai ieftin, se poate):
apel efectuat - 19 eurocenti (fara TVA)
apel primit - 5 eurocenti (fara TVA)
SMS dat - 6 eurocenti (fara TVA)
trafic de date (internet) - 20 eurocenti (fara TVA) pentru 1 MB
Acum o luna, cand am iesit ultima oara din tara, tarifele maximale erau acestea:
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Cei de la Air France si-au facut un obicei, bun, din a nu ne lasa sa stam cu banii in portofele sau pe carduri. Acum, pe bune, te poti abtine cand vezi asemenea tarife?
Bangkok (Thailanda) - 499 euro
Osaka (Japonia) - 599 euro (am gasit in sistem chiar 594 euro)
Havana (Cuba) - 649 euro
Preturile au toate taxele incluse si sunt valabile pentru cursele cu plecare de pe Bucuresti Otopeni. Mare atentie! Promotia este valabila numai 3 zile - 19, 20 si 21 iunie (asta in cazul in care nu se vand toate biletele din prima zi).
Perioadele de calatorie sunt: 18 august - 11 decembrie 2014 pentru Bangkok si Osaka si 1 august - 31 decembrie 2014 pentru Havana.
Rezervarile se fac pe site-ul Air France.
M-am jucat putin in sistemul de rezervare si am si validat tarifele, ca sa nu fluiere lumea dupa mine. Nu?
[wpsgallery]
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Berlinul este un oras interesant, dar cu o atmosfera "incarcata". In 2010 aveam sa calc pentru prima data in capitala fostei Republici Democrate Germane. Un punct incarcat de istorie, locul unde un blestemat de zid a schimbat radical destinul a zeci de mii de familii.
Desi poate unii nu vor fi de acord cu mine, in Berlin e un aer "apasator". Parca astepti ca dupa fiecare colt sa apara un grup de soldati germani cu mitralierele incarcate, gata sa-ti taxeze orice miscare gresita, orice gest necugetat. Crimele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, parca se rasfrang si azi asupra senzatiei pe care o ai ca turist. Vrei, nu vrei, cand ajungi la Zidul Berlinului (despre care am povestit aici), ti se desfasoara in fata ochilor filmarile alb-negru de la acea vreme - cu soldati, panouri de beton, sarma ghimpata si puncte de observare. Repet, este o constatatare personala.
Am vrut sa-ti povestesc astazi despre Memorialul Holocaustului. Arata cam asa:
Monumentul a fost realizat de arhitectul Peter Einsenman. Pe o suprafata de aproximativ 19.000 de metri patrati, acesta a construit 2711 "stelae" (coloane asemanatoare unor cavouri). Pe niciuna nu scrie nimic. Simbolizeaza cele 6 milioane de victime ale Holocaustului.
Ce e cu adevarat interesant, e faptul ca odata ce intri printre coloane, incepi sa te "scufunzi". Totul e construit pe un teren neregulat, care cand urca, cand coboara. Daca te uiti de la intrare, ai impresia ca toate lespezile sunt la acelasi nivel. Numai ca unule pot avea 30-40 de centimetri, in timp ce cele mai inalte ajung si pana la 4,8 metri. Din fotografia urmatoare iti poti da seama mai bine.
Si totusi, ce a vrut sa sugereze poetul? In cazul nostru arhitectul. Instabilitate, plutire si dezorientare, sunt numai 3 dintre valorile pe care acest monument incearca sa ti le transmita. Si, da. reuseste din plin. Iesi putin "facut cu capul" dupa o plimbare de 5 minute. Unde mai pui ca cimentul din care sunt facute este rece si tine umezeala.
Poate ca asa experimentam si noi o farama din suferintele prin care au trecut acei oameni, carora le e dedicata constructia.
Pe timpul zilei vei vedea oameni care se relaxeaza pe aceste lespezi, citind o carte sau stand pur si simplu la soare. Seara e interesant. Ca te pierzi usor de grup, iar plimbarea devine prilej de glume proaste - sperieturi, ciupituri, etc. Mai poti da si cap in cap cu un om pe care nu-l vezi. :P
E de vazut o data!
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Desi suna "ieftin", organizarea fotografiilor este foarte importanta atunci cand sunt plecat din tara. Si o sa-ti explic imediat si de ce. Mi s-a intamplat, cu ani in urma, sa merg in anumite orase si sa fac sute de poze. Apoi, ce sa vezi? Am reusit sa rup cardul de memorie in 2 bucati egale (in Norvegia). Altadata am uitat minunatul card de memorie in camera. Cel mai probabil a cazut pe undeva prin camera, cand mi-am impachetat bagajul. :(
Asa ca paza buna trece primejdia rea. Ca sa-mi tin pozele la loc "ferit" folosesc servicii de cloud, care sunt gratuite pana la un anumit nivel.
Dropbox sau One Drive de la Microsoft sunt numai bune pentru a stoca informatia. Practic tot ce vreau - poze, documente, melodii - stau in cloud (un hard-disk virtual, aflat pe niste servere). Ziua fac pozele, iar seara, cand ajung la hotel, le descarc in acest cloud.
Asa arata Dropbox pe telefonul mobil
Care sunt pasii pe care ii urmez
1. Fac fotografii cu telefonul sau cu aparatul foto.
2. Fac "curatenie" prin poze (le elimin pe cele care nu imi plac)
3. Cand gasesc o conexiune la internet, le "golesc" in Dropbox sau in One Drive.
4. Dropbox si One Drive pot fi instalate pe telefon, PC si tableta. In acest fel, de pe orice dispozitiv din lumea asta, imi pot accesa fotografiile, intrand in conturile mele. Exact ca e-mailul.
5. Daca vreau sa mut o poza din telefon pe tableta, o urc in Dropbox de pe telefon si o downloadez tot de acolo, dar de pe tableta.
Avantajele acestui mod de "depozitare"
1. Am pozele mereu la indemana. Daca ma asez maine la o terasa cu WiFi, pot cauta in Dropbox o poza facuta acum 2 zile si o pot prelucra si posta pe Facebook, sa spunem.
2. Daca pierd sau mi se fura telefonul/aparatul, tot ce am pozat pana atunci gasesc in Dropbox / One Drive.
3. Se poate activa si optiunea de back-up in timp real. Adica imediat ce faci pozele, acestea se copiaza in Dropbox.
O sa ma intrebi acum de ce folosesc doua servicii. In principiu, ambele fac cam acelasi lucru. In Dropbox ai (la inceput) numai 2 GB de spatiu gratuit. Daca vrei mai mult loc, trebuie sa platesti. Dar prin diverse inginerii, am ajuns la vreo 7 GB gratuiti (inviti alti prieteni sa-si instaleze serviciul, instalezi aplicatia si pe telefon, s.a.m.d.).
La One Drive ai 10 GB gratuiti. Dar oricum e suficient pentru o vacanta.
"Oameni buni, sunati-va prietenii, spuneti-le sa dea pe OTV, pentru ca nici nu stiu ce pierd ...". Recunoasteti personajul? Poate ca da, poate ca nu. In ambele cazuri, n-ati pierdut mare lucru.
Pierderea e daca nu ati intrat pana acum pe HolidayPirates.com. Este cel mai bun site de Travel Design pe care il stiu. Mai tare si decat blogul meu. :P
Iata cateva exemple de deal-uri si apoi va povestesc cum functioneaza (click pe fiecare pentru detalii):
Craciun in Florida. Bilet de avion Dublin (Irlanda) - Orlando (dus-intors), 16 nopti de cazare si transferuri cu autobuzul. 413 lire sterline de persoana. Pleci pe 16 decembrie 2014 si te intorci pe 1 ianuarie 2015.
In afara de ce ti-am dat "la prima mana", mai sus, am vazut la ei pe site, de-a lungul timpului, si bilete de avion de 2-3 sute de euro din Europa catre SUA, Mexic sau Caraibe. Pomana si nimic mai mult.
Cum functioneaza HolidayPirates (HP)?
Cei de la HP nu sunt o agentie de turism in adevaratul sens al cuvantului. Sunt niste baieti, tare priceputi in a cauta bilete de avion si cazari. Sunt mereu la curent cu tot ce e HOT pe piata si fac niste trasee carora e greu sa le rezisti.
Practic ei "deseneaza" traseul, si il posteaza sub forma articolelor pe care le-ai vazut mai sus. In articol gasesti toate detaliile excursiei, plus indicatii de booking. Adica iti spun pas cu pas ce sa faci ca sa finalizezi rezervarea.
Tu, ca si client, nu platesti nimic la HP. Ei doar te "dirijeaza" catre site-urile care vand cu adevarat vacanta (companii aeriene, companii de transport rutier, hoteluri, agentii de turism).
Bine, bine, dar ei ce castiga?
HP castiga, in majoritatea cazurilor, din "afiliere". Adica tu platesti 400 de euro sa spunem la KLM pentru un bilet Amsterdam-Buenos Aires, iar cei de la KLM dau 2% comision celor de la HP pentru ca le-au adus un client. Dar comisionul nu il platesti tu. In exemplul de mai sus, KLM ar lua efectiv 98% din cei 400 de euro, adica 392 euro. 8 euro e castigul HP pentru ca te-a adus pe tine la comerciant.
Sunt cazuri in care HP au dealuri cu diverse companii (cupoane de reducere, etc).
Cum pleci in vacanta cu HP?
Cel mai bine e sa stai la panda pe perioada iernii. Scopul nostru, al tuturor, e sa facem vacante exotice la preturi bune. Ca acum nu te stai sa vanezi un bilet Bucuresti-Roma, cu Wizz Air, mai ieftin cu 4 euro. Nu?
Daca gasesti un deal bun in ianuarie sau februarie, ai toate sanse sa gasesti si un bilet acceptabil la pret intre Bucuresti si punctul de plecare al excurisiei. Majoritatea zborurilor ai vazut ca pleaca din Germania, Olanda, UK sau Irlanda.
Asa ca la 500 de euro (pret mediu al unei excursii "bomba") mai adaugi mataluta inca 150-200 de euro Bucuresti-Orasul X si te-ai scos.
Am mai auzit intrebarea cuiva "dar nu e teapa?". Nu este pentru ca HP te trimite pe alte site-uri sa rezervi (companii aeriene, rent-a-car, hoteluri, agentii turism).
Sa-mi spuneti ce ati gasit! Si astept o bere! :)
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Ca sunt mare fan Air France cred ca v-am mai spus. Ca am fost aseara la evenimentul de lansare a noii campanii de imagine - „Air France, France is in the air” - ati vazut pe Facebook.
Acum trebuie sa vin cu cateva detalii "tehnice". Doar cateva. Sa nu plictisesc.
Air France refresh-eaza dupa 15 ani sloganul ”Air France - Making the Sky the best place on Earth”.
Campania „Air France, France is in the air” cuprinde 6 imagini care iulustreaza: confortul aeronavelor A380, noua clasa La Premiere, noua clasa Business, gastronomia, reteaua de destinatii si serviciul SkyPriority.
Au fost create si 12 imagini ce reprezinta destinatii din intreaga lume, deservite de Air France: Paris, New York, Brazilia, Japonia, China, Africa, Italia etc.
Noua campanie publicitara urmareste ca prin sloganul sau, conceput in limba engleza, sa ilustreze spiritul global al companiei, valorile Frantei, recunoscute la nivel mondial: l’art de vivre, brand-uri de lux, bucatari cu stele Michelin, pasiunea pentru moda si promisiunea de a oferi calatorilor o experienta de neuitat la bord.
IMPORTANT! Toate imaginile din noua identitate vizuala (de mai jos) exista si in format mare. Pentru ca cei de la Air France ma iubesc, si eu pe ei, va dau linkul de pe "transfer" de unde le puteti downloada: http://we.tl/feHVIN6yWX. Dar trebuie sa o faceti in cateva zile pentru ca nu stiu cat rezista. De la poza cu Brazilia (inclusiv) in jos, toate sunt wallpapere. Bafta! :D
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pefacebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Un foarte bun prieten s-a intors duminica (ieri) din Grecia, insula Thasos. Am profitat de acest lucru si l-am rugat sa faca pentru noi o mica lista de preturi la mancare, transport si cazare. Nu de alta, dar Thasos ramane si vara acesta in preferintele multor romani.
Cat costa mancarea in Thasos la taverna/terasa
O masa de doua persoane la o taverna/terasa in Thasos costa in jurul a 25 de euro (plus, minus, in functie de alegi sa mananci).
antreuri (tzaziki, vinete, branza condimentata) - 2,5 euro
branza la gratar (halloumi) - 5 euro
supa de pui - 4 euro
paste - aproximativ 6-7 euro
paste cu fructe de mare - inspre 10-12 euro
peste - cam 10 euro portia, cu cartofi prajiti si cateva bucati de rosie
caracatita la gratar - 10 euro
calamar la gratar - aproximativ 13 euro
sticla de apa (1 litru) - 1 euro
bere Mythos - intre 2,5 si 3 euro
o carafa de vin (0,5 litri) - 5 euro
Grecii sunt foarte primitori si doresc sa te fidelizeze. Ei stiu ca daca in prima zi cand vii la taverna lor vei fi multumit de gustul mancarii si de servicii, vei reveni si in celelalte. Asa ca asteapta-te sa primesti multe "bonusuri". Toate, din partea casei.
desert gratuit - de obicei fructe, dar poate fi si baclava sau inghetata
inghetata gratuita pentru copii
la unele terase primesti chiar si feluri de mancare gratuite
Ouzo la finalul mesei
Cat costa mancarea in Thasos la supermarket
Evident, la supermarket, preturile sunt mult mai mici:
sticla apa (1,5 litri) - 0,6 euro
paine (o chifla) - 0,5 euro
peste la pescarie - intre 8 si 10 euro/kilogram
bere Mythos - 1,4 euro
alte beri la cutie - pornesc de la 0,68 euro
Cat costa sa stai pe plaja in Thasos
Pe cele mai multe plaje nu exista taxa de sezlong, ca in Romania. Trebuie sa iti iei o bautura de 2,5 - 3 euro si ai sezlong si umbrela gratuite. La banii astia iti poti lua un suc, o bere sau un pahar de vin.
Peste tot exista internet pe plaja, asa ca te poti juca si cu tableta sau cu telefonul.
Cat costa motorina si feribotul in Thasos
Ca sa traversezi cu feribotul din Grecia continentala in insula, platesti 20 de euro pentru masina si 3 euro pentru un adult. Copiii sub 5 ani merg gratuit, iar cei intre 5 si 10 ani platesc 50% din pretul unui bilet intreg.
Motorina costa pe insula intre 1,39 si 1,45 euro/litru. In Grecia continentala, pretul este cam de 1,40 euro/litru. Mare atentie ca multe benzinarii nu accepta plata cu cardul, asa ca ar fi bine sa intrebati inainte de a alimenta.
Cat costa cazarea in Thasos
Eh, aici discutia este vasta si nu voi satisface toate gusturile. Se poate sta si cu 20-30 euro/noapte/camera dubla, dar si cu 150 de euro/noapte. Cel mai bine ar fi sa arunci un ochi pe Booking.com.
Amicul meu a platit 455 euro/7 nopti/4 persoane (doi adulti si doi copii) - doua dormitoare plus living cu bucatarie.
Se poate sa te cazezi si "la fata locului", mergand din poarta in poarta. :)
* Foto header: Wikimedia Commons. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Dupa ce Cristi ne-a spus ieri ce preturi sunt la mancare, cazare, feribot si motorina in Thasos, astazi un nou articol despre drumul spre aceasta insula prin noul punct de frontiera Makaza. Enjoy!
Guest post Cristi P.
Punctul de frontiera de la Makaza - deschis anul - trecut scurteaza mult drumul din Romania spre nordul Greciei. De exemplu, distanta din Bucuresti in Thassos este acum de doar 600 de kilometri. Dar Bulgaria ramane ca Bulgaria. Una e sa faci 400 de kilometri prin Romania, unde indicatoarele sunt in limba ta si pana si betivul de pe marginea drumului te poate ajuta si alta e sa mergi pe la vecinii nostri de la sud de Dunare.
Pe langa diferenta de alfabet, la ei indicatoarele nu par puse ca sa te ajute. Multe sunt mascate de copaci, asa ca le vezi prea tarziu. Plus ca mai e problema cu limitarile de viteza. Incep multe, la prea putine iti spune cand se termina portiunea cu viteza redusa.
Dupa inundatiile de acum 10 zile, pasul Republika, adica drumul pe care ti-l recomanda GPS-ul sau Google Maps intre Veliko Tarnovo si Stara Zagora este inchis. si se pare ca asa ramane inca vreo luna. Politistii nu te ajuta insa cu ruta ocolitoare, nu gasesti niciun indicator legat de probleme pana cand e prea tarziu. O ruta ocolitoare ar fi prin pasul Shipka - drum destul de bun dar cu multe serpentine. Ca timp pierzi vreo jumatate de ora, plus nervi.
Avand in vedere ca politia nu iti da rute ocolitoare, am testat si varianta Tvarditsa - Elena. Ai doar vreo 20 de kilometri in plus, dar drumul este extrem de prost, ingust, slab semnalizat.
Sfatul meu este sa iti setezi din start GPS-ul prin Shipka si nu te mai enervezi.
In punctul de frontiera Makaza exista un singur ghiseu de trecere, ceea ce inseamna ca uneori se formeaza cozi.
PONT: Ca sa cumperi vignieta de Bulgaria din punctul de trecere a frontierei Makaza, ai nevoie de euro bancnote. Nu iti accepta maruntul care ti-a mai ramas prin buzunare din Grecia. Daca o cumperi din frontiera, vignieta costa vreo 5 euro (pentru o saptamana). La prima benzinarie din Bulgaria este mai scumpa (7 euro).
Drum bun!
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pefacebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Air France, KLM si de la capat. Acesta e algoritmul "complicat" dupa care se succeda ofertele aliantei franco-olandeze. Pe 3, 4 si 5 iulie, poti cumpara bilete la preturi foarte bune spre 3 destinatii din America de Nord.
Destinatiile sunt:
New York - de la 499 euro
Montreal - de la 499 euro
Portland - de la 549 euro
Biletele pot fi achizitionate de pe www.klm.com sau de la agentiile de turism.
Perioada de calatorie este 23 august 2014 - 31 martie 2015.
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Pe Adelin Petrisor l-am intalnit pentru prima data prin 2000, cred. Eram in vizita la Antena 1, televiziune unde mama mea prezenta rubrica meteo. Mai tarziu, prin 2005, aveam sa fim colegi. El cu razboaiele lui si cu corespondentele speciale, eu cu norisorii si ploile mele.
Azi am avut placerea/onoarea - luati-o cum doriti - sa il am invitat in emisiunea mea, Weekend B1. Cu aceeasi modestie de care a dat dovada mereu, Adelin ne-a povestit despre zonele de conflict in care a fost pe post de corespondent special. Cu un accent aparte pe Coreea de Nord - o tara "studiu de caz".
Iata la ce sa va asteptati in caz ca veti dori - si veti avea si sansa - sa ajungeti candva in Coreea de Nord:
Coreea de Nord este practic o tara "sigilata". Oamenii nu ies din ea, si cine intra, intra foarte bine controlat.
Oficialii din Coreea de Nord au hotarat ca in aceasta tara trebuie sa intre doar 3000 de turisti anual.
In Coreea de Nord te deplasezi numai cu ghid, nu faci un pas de capul tau (neinsotit).
Daca reusesti sa obtii viza si "lauzi" tara, ai sanse sa mai mergi. :)
In centrul capitalei Phenian, daca nu esti chemat cu "treaba" (manifestatie, demonstratie), nu ai ce cauta. Coreenii care traiesc la periferia orasului, acolo raman.
Oamenii pe care ii vezi in centrul orasului, sunt fie oameni din "aparat", care locuiesc acolo, fie sunt oameni adusi cu "treaba" (sa-i vada televiziunea, sa-i vada turistii straini care ies in oras, s.a.m.d.).
Aproape toti sunt imbracati in "uniforma poporului", gen tunica Mao, care a fost impusa de Kim Ir-sen. Cei care lucreaza in televiziunea locala, au o banderola albastra cu scris galben - PRESA. Corespondentii straini poarta aceeasi banderola, dar cu scris alb. De ce? Ca sa te vada oamenii. De ce? Ca sa fuga de tine. De ce? Pentru ca in Coreea de Nord e o infractiune sa vorbesti cu un strain. Risti sa ajungi in lagar.
Daca ii prinzi unui localnic privirea pentru o secunda pe strada, lasa imediat privirea in jos, se intoarce si pleaca.
Ca turist sau jurnalist, vei vedea o singura statie de metrou. Este cea de "prezentare". Se pare ca nici nu ar exista foarte multe statii, iar metroul respectiv este folosit de nomenclaturistii care traiesc in centrul Phenian-ului.
Garnitura de metrou e de prin anii '50, cu scaune de lemn.
Totul e gri, te sperie frica oamenilor, te sperie faptul ca stii ca esti controlat mereu.
Cand Kim Jong-un le-a dat nord-coreenilor peste congelat, acestia au iesit in piata centrala si au plans.
In fiecare casa e un radio acordat la frecventa oficiala. Radioul are un buton de volum, dar nu se poate inchide niciodata. Poti sa il dai mai tare sau mai incet, dar de inchis nu poti sa il inchizi. Pe acolo picura propaganda.
In scoala, copiii invata ca Kim Ir-sen si Kim Jong-un sunt zei. Au puteri supranaturale, aduc ploaia, vorbesc cu cocorii, vorbesc cu delfinii, nu fac caca, nu fac pipi, etc.
Nu ai voie sa mergi intr-o casa normala a unui localnic.
Este foarte scump (ai nevoie de cateva mii bune de euro). Ai voie sa mananci numai la restaurantul hotelului sau pe unde te duce ghidul.
Nu reusesti sa vezi banii lor! Nu ti-i arata nimeni. Tot ce cumperi, platesti numai in euro si dolari.
Daca vreti sa vedeti interviul cu Adelin Petrisor in totalitate, click pe poza de mai jos. Interviul incepe la ora 11:00, iar povestea legata de Coreea de Nord pe la 11:18.
Mai multe reportaje din Coreea de Nord, gasiti pe blogul lui Adelin. Iar cartea "Tara cu un singur gras", AICI.
Multumesc mult Adelin! :)
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pefacebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Inainte de a incepe sa iti povestesc de ce o excursie in zona Malmo-Copenhaga este un "must", hai sa aruncam o privire pe harta de mai jos, ca sa ne facem o idee asupra traseului pe care tocmai l-am facut saptamana trecuta.
Malmo este al treilea oras ca marime din Suedia, dupa Stockholm si Goteborg. Citeam pe Wikipedia, si recunosc ca nu stiam acest aspect, ca Malmo este al 4-lea cel mai inventiv oras din lume (clasament intocmit dupa numarul de patente la 10.000 de locuitori). O sa-ti dai seama usor dupa constructiile fancy din oras. Cea mai cunoscuta este Turning Torso.
Helsingborg este poate cel mai elegant, pitoresc si linistit oras din sudul Suediei. Este genul de loc unde nu ai mult de alergat. Trebuie doar sa te plimbi, sa admiri, sa-ti faci poze si sa tragi tare in piept aerul curat.
Cand te saturi, treci in Danemarca, la Helsingor. Tara vecina se vede in departare, dincolo de apa.
Helsingor, sau casa lui Hamlet. Acest mic orasel aflat la nord de Copenhaga a devenit celebru datorita castelului Kronborg, acolo unde se desfasoara actiunea din Hamlet, de Shakespeare.
Copenhaga este capitala Danemarcei si un oras mult mai agitat fata de cele din sudul Suediei. E si normal.
Dar despre toate aceste orase va promit ca va povestesc incepand de maine. Acum ma focusez asupra modului in care faci acest tur.
Cum decurge excursia
Pentru ca cei din tarile nordice sunt inteligenti si stiu sa faca turism, au inventat un bilet unic care iti permite sa te deplasezi intre aceste orase - Around the Sound. Cu 249 SEK (coroane suedeze) - aproximativ 27 de euro - ai voie sa treci o data pe podul Oresund Bridge care face legatura intre Malmo si Copenhaga si o data intre Helsingborg si Helsingor cu feriboturile Scandlines. In plus, ai "gratuit" pe toate mijloacele de transport din regiunea Skane (sudul Suediei - unde se afla si Malmo). Tichetul este valabil 2 zile si poate fi cumparat de la ghiseele Skanetrafiken (regia de transport local). Cel mai bine e sa il iei din Malmo Central (gara centrala), inainte de inceperea calatoriei. Se poate cumpara si din Copenhaga de la Copenhagen Visitors Centre, de pe strada Vesterbrogade 4A.
Avantajul mare al acestui tip de bilet este ca poti s-o apuci in ce directie vrei. Eu am mers din Malmo spre Helsingborg, apoi am trecut cu feribotul la Helsingor, iar de acolo cu trenul din nou spre Copenhaga si retur, de asemenea cu trenul, in Malmo. Poti face si invers. Ideea e ca ai voie sa treci o singura data pe pod si cu feribotul intre Helsingborg si Helsingor.
Mare atentie la trenul pe care il iei din gara din Malmo. Trebuie sa scrie pe el ØRESUNDSTÅG (trenul Øresund) - vezi in fotografia de mai jos. Din gara din Malmo mai pleaca si alte trenuri care trec prin Helsingborg, dar care apartin de "CFR-ul" lor. :)
Daca pleci pe la 9.00 dimineata din Malmo, in 40 de minute ajungi in Helsingborg. Aici poti sta cam 2 ore, apoi traversezi cu feribotul in Danemarca. Drumul dureaza 20 de minute.
In Helsingor poti sta tot cam 2 ore, daca nu intri sa vizitezi castelul. Eu am fost in el in alte dati, dar nu m-a impresionat. In schimb, peisajul din fata lui - de pe litoral - este demential.
Ai terminat si cu Helsingor si pleci spre Copenhaga. Drumul dureaza aproximativ o ora. In acest timp, trenul merge aproape numai pe langa mare.
In fine, din Copenhaga pana in Malmo mai faci fix 30 de minute. Dupa 8-9 minute dupa ce pleaca trenul din Copenhaga, ajungi la aeroportul Kastrup (al danezilor), apoi trenul paraseste uscatul si merge pe sub mare. Din mare iese pe o insula construita artificial, si urca pe podul construit in colaborare de suedezi si danezi, care e absolut minunat.
Daca te misti repede, ai timp sa vezi toate acestea intr-o zi. In cea de-a doua fie mai mergi o data in Copenhaga (cu bilet separat), fie stai numai in Malmo si in imprejurimi. Orasul Lund este foarte dragut (la vreo 15 minute cu trenul de Malmo). De asemenea Trelleborg - ajungi la el cu autobuzul.
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pefacebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Daca m-ar pune cineva sa fac un top 5 personal al oraselor din nordul Europei, atunci Helsingborg ar intra usor in acest clasament. Poate si in top 3. Si e greu de explicat in cuvinte de ce. Pentru ca nu e nici un oras mare (are cred sub o suta de mii de suflete), atractiile turistice le poti numara lejer pe degetele de la o mana, iar in 2-3 ore ai batut toata zona centrala, portul si ai mancat si un file de somon la gratar, cu sos si cartofi noi.
Helsingborg are atitudine. Are eleganta. Nu e nevoie de enspe mii de strazi, stradute si cotloane, de sute de terase si de duzine de muzee si edificii ca sa te faca sa te simti turist cu adevarat.
In Helsingborgajungi cu trenul din Malmo. Dupa ce admiri pret de 40 de minute campiile din zona Skane, trenul poposeste in Gara Centrala, care, in Suedia, este chiar "centrala" - nu ca la altii. :P Asa sunt construite orasele suedeze. Din gara centrala incepe zona comerciala pietonala de cele mai multe ori si, incet, incet, te duci catre periferie.
Helsingborg este construit matematic. Chiar langa gara, care este lipita de terminalul de autobuz si de terminalul de unde pleaca feriboturile spre Danemarca, se afla primaria cu faimosul sau turn. Este o constructie din caramida rosie, cu un aer britanic.
Dupa ce treci strada si lasi primaria pe mana stanga, o apuci catre Karnan, un turn medieval care a ramas de pe vremea cand danezii stapaneau zona. Se spune ca acest Karnan impreuna cu castelul Kronborg (al lui Hamlet), erau punctele de unde era supravegheata toata zona Oresund (care face trecerea de la Marea Nordului la Marea Baltica).
In acest turn poti sa si urci. 40 de coroane (4,3 euro) costa intrarea pentru un adult. De acolo de sus se vede tot orasul si malul danez. Bine, Danemarca se vede si din balconul aflat la vreo 200 de metri de turn. Daca nu ai bani sa urci sus, atunci poti urca numai pe scarile de lemn ale turnului si oricum esti mai sus decat ceilalti. :P
Cand cobori de acolo (zona turnului), poti sa o iei la pas pe artera comerciala Kullagatan - prima pietonala comerciala din Suedia. Din aceasta strada se fac cateva ramificatii pe care o sa gasesti numeroase terase si restaurante. Daca vrei sa mananci la pranz, platesti intre 60 si100 de coroane pe un fel de mancare (asta inseamna cam 6,5-11 euro). Sunt unele restaurante care ofera meniul zilei sau reduceri. Poti manca si la una din numeroasele terase din port - Nora Hamnen (se afla chiar in centru).
Daca vrei mall, atunci Vala Centrum iti ofera 180 de magazine din care iti poti lua ceva very swedish.
Ce ti-am spus eu pana acum, este un plan pentru o sedere de cateva ore in Helsingborg. De aici , cei mai multi turisti trec cu feribotul la castelul lui Hamlet din Helsingor (Danemarca).
Daca ai mai mult timp la dispozitie, poti incerca si:
Dunkers - cel mai mare centru cultural din sudul Suediei
Sofiero (castel+parc) - a fost numit in 2010 "cel mai frumos parc al Europei" - vezi ca e ceva de mers pana la el din centru
Fredriksdal - o combinatie de muzeu al satului si gradina botanica
Daca te intreaba cineva, sa stii sa ii spui ca IKEA are birourile in Helsingborg. Restul, sunt sigur ca le vei descoperi si singur. :)
[wpsgallery]
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Pentru ca e vara si multi dintre voi pleaca in Bulgaria sau in Grecia, l-am rugat pe amicul Cristi Penel sa faca niste poze panourilor pe care sunt afisate taxele de pod peste Dunare. Nu de alta, dar pana ajung eu in Bulgaria, mai curge multa apa pe acest Dunare.
Cat costa taxa de pod la Giurgiu
Masinile mici platesc 3 euro sau 13 lei.
Cat costa taxa de pod la Ruse
Taxa de trecere atunci cand vii dinspre Bulgaria este mai mica - 2 euro. Asadar un dus-intors te "usureaza" de 5 euro.
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Numai maine nu-i poimaine si plecam in sfarsit in vacanta. Anul acesta am ales un traseu mai "linistit", sau mai "urban". Prima saptamana este dedicata Greciei. Plec cu o cursa TAROM direct la Atena, oras pe care n-am avut ocazia sa il descopar pana acum. E bine ca e o premiera, un loc despre care voi scrie si pe blog, cu siguranta.
Din Atena mergem pentru 4 zile la mare in Loutraki, un resort aflat la aproximativ o ora de capitala elena. Recomandarea am primit-o din partea unor atenieni, care ne povesteau ca mai toata lumea buna are case/vile de vacanta acolo. Ce o fi, om vedea! Sincer sa fiu m-am obisnuit sa nu ma mai duc la pomul laudat cu sacul. Pe principiul "sa nu ne facem iluzii, ca sa nu avem deziluzii". Istmul Corint este la 3-4 kilometri, deci nu ar trebui sa pierd ocazia de a face o croaziera pe canal. In rest, preocupari obisnuite - (poate) niste scufundari, dormit pe sezlong pana ma inrosesc ca racul, mancare buna si muuult somn. :P
Apoi back in Athens pentru inca 3 zile. Aici traseul nu este 100% configurat. Mai vedem la fata locului.
Din Atena, plecam la Amsterdam cu o cursa KLM. Un zbor destul de lung, de peste 3 ore. Pe ordinea de zi in Amsterdam: plimbare pe canale cu vaporasul, Heineken Experience, poate si cateva muzee - desi timpul e scurt (2 zile). Nu vreau sa ratez Nemo - un centru experimental sau Muzeul de Arta Moderna Stedelijk. Van Gogh Museum si Rijksmuseum, la iarna, cand voi reveni la Amsterdam si va fi suficient de frig afara.
Din Amsterdam, KLM ne va duce la Stockholm - practic a doua mea casa. Este orasul pe care il iubesc din suflet, dovada sta si faptul ca din 2007 merg an de an in Suedia, macar pentru cateva zile. In cele 5 zile pe care le voi petrece acolo in acest an, am de vazut in special Muzeul ABBA, deschis anul trecut. Plimbarea prin marele arhipelag nu trebuie sa lipseasca. La fel, inghetata din Vaxholm.
In fine, din Stockholm, plecam cu Air France la Paris, unde mai stam 4 zile si de acolo acasa. Am zis ca la Paris nu voi mai intra in niciun muzeu in acest an. Vreau doar sa ma plimb pe stradute, sa mananc un croissant la cafeneaua de la coltul strazii si sa savurez atmosfera locala. Pentru ca urmeaza alte luni de munca si trebuie si bateriile incarcate intr-un fel. Pe 27 iulie este si ultima etapa din Turul Frantei la Ciclism. Plutonul ajunge pe Champs Elysees.
Am si eu o rugaminte. Daca ati fost si imi puteti da cateva recomandari despre Atena si imprejurimi, as fi recunoscator! :) Multam fain!
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Cat de putin ai sta in Copenhaga, Stroget este strada (zona) pe care nu ai cum s-o ratezi. Nu de alta dar este cea mai aglomerata din toata Copenhaga. Statistica spune ca intr-o zi de vara, pe Stroget trec aproximativ 250 de mii de localnici si turisti. Iarna, numarul lor scade la jumatate.
Odata ajuns in gara centrala din Copenhaga, vei da cu ochii de Tivoli, faimosul parc de distractii. Lasi Tivoli pe partea dreapta, avansezi pe langa Primarie si hopa! Ai ajuns pe Stroget.
Magazine si pe stanga si pe dreapta. Magazine acceptabile ca pret si magazine scumpe. Predomina cele scumpe. Dar suntem in Copenhaga, locul care da, dupa umila mea parere, cei mai cool oameni din Europa - felul in care arata si se imbraca.
Ma intreba la un moment dat cineva: "bun, da' ce-ti place tie la hainele alora?" Pai e simplu - nu au paiete, scilipci, mii de imprimeuri, tinte si alte capse, sunt facute din materiale de cea mai buna calitate, si - cel mai important - sunt pe masura mea. Avand 1.95, imi este greu sa gasesc o camasa cu maneci potrivite care sa nu fie XXL la bust in Romania. Acolo o gasesc pentru ca scandinavii sunt inalti si zvelti. Dar fita asta costa. In medie de la o suta de euro in sus pentru un obiect vestimentar de la un designer local. Partea buna este ca vara, cand sunt reduse, hainele de acolo ajung la pretul "intreg" din Romania, din timpul anului.
[wpsgallery]
Dar sa revin la Stroget. Aici o sa gasesti magazine de toate felurile. De la H&M si Zara, pana la brandurile de fite internationale: Gucci, Max Mara, Hermes, etc. Marcile de lux sunt situate catre celalalt capat al Strogetului care este la Kongens Nytorv.
De-a lungul Strogetului, in stanga si in dreapta, se fac si alte ramificatii pe care sunt magazine, facand din aceasta zona, cea mai mare din Europa de shopping.
Daca esti fan mall, poti intra in Illum - (probabil) cel mai fancy loc de shopping de pe aceasta strada. Ai etaje separate cu haine de barbati si de femei, haine de copii si accesorii pentru casa.
Daca vrei "spectacol", atunci coboara la subsol. Acolo este raionul cu delicatese. Ce vei vedea acolo, nu a vazut neam de neamul tau. :P Cafele, vinuri, beri artizanale, ciocolata de toate felurile, somon afumat, mirodenii, fructe, legume, cate si mai cate. Dar sunt relativ scumpe pentru ce produce economia damboviteana. :P
Intr-o laterala a magazinului Illum, se gaseste aceasta minunatie de patiserie. Trebuie sa iti iei ceva de acolo. Totul miroase fantastic si este foarte gustos.
Cand ai obosit, te poti aseza la o cafelua cu lapte. Aaaa! Ca sa nu uit! Si la subsolul Illum-ului poti gusta ceva pentru ca este un mic bistro. ;)
Loviturile decisive: clatitele cu ciocolata si inghetata! O clatita cu ciocolata e 32 DKK (vreo 4,3 euro). Dar face fiecare coroana.
Daca vrei ciudati, o sa gasesti si ciudati, cu ace de siguranta prinse in pleoape si belciuge inserate in nas si urechi. Dar de fiecare data cand am fost in Copenhaga si i-am vazut erau inofensivi.
In fine, pe Stroget vei intalni si multi artisti stradali - muzicieni, saltimbanci, acrobati. Sunt si iluzionisti romani, care fac portofelul sa-ti dispara daca nu esti atent. Dar noi suntem in tema. :)
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!